SİLİNDİR KAPAK CONTASI SORUNLARI :

Silindir kapak contası motor üst kapağı ile motor bloğu arasında bulunan hayati öneme sahip parçalardır. Motordaki yerini daha iyi anlamak için motor parçalarını tanıttığımız videomuzu izleyin.

Motor üst bloğu bünyesinde sübapları ,eksantrik milini ,enjektörleri ve bujileri barındırır. Yanma odasının üst kısmı motor üst bloğundadır. Pistonlar ,zamanlama dişlileri, krank mili ,kartel ..vs ise motor bloğundadır (alt blok). Bu iki bloğun birleştiği noktada yanma odaları vardır. Ateşleme burada olur. Motorunuz burada güç üretir. Silindir kapak contasıda tam bu iki bloğun birleştiği yerdedir. İki blok arasında yağ ,su ve kompresyon kaçaklarını önler.

Silindir kapak contası bir bölgesinde yağ ile ,bir bölgesinde su ile diğer bölgesinde ise yanma -ateş ile muhataptır. Bu nedenle contanın kalitesi çok önemlidir.

Silindir Kapak Contası Neden Yanar :

1. En önemli neden antifriz yerine motorda musluk suyu kullanmaktır. Musluk suyu motor bloğunda asidik bir yapı oluşturur ve silindir kapak contasını zamanla aşındırır. Bu nedenle yaz kış antifriz kullanmak silindir kapak contanızın ömrünü uzatır.

2. Hararet durumunda aşırı ısıdan ilk etkilecenecek parçalardan biri silindir kapak contasıdır. Hararet conta yanma nedenidir.

3. Sıcak motorun su haznesini açmak. Sıcak motorda su sıcaklığı 110 derece civarına kadar ısınmıştır ancak motor bloğunun kapalı olması ve belli bir basınçta çalışmasından dolayı su kaynamaz. Siz bu halde motor su haznesi kapağını açarsanız basınç aniden düşer ve motor bloğundaki suyun kaynamasına neden olur. Bu kaynama sırasında silindir kapak contanızın su ile teması anlık kesilip yanabilir.

4. Yanma odasında yada motor bloğunda oluşan kurum ve tortular. Bu tortular ısının üzerinde toplandığı bir merkeze dönüşür ve contanızı yakabilir.

5. Motor alt yada üst bloğundaki çatlaklarda silindir kapak contanızın yanbmasına neden olur.

Silindir Kapak Contası Yandığında Ne Olur? :

1. Motor suyu motor yağına karışır. Kartelde su birikintileri oluşur. Bu durumda yağda köpürmeler olur. Motor yağ çubuğunu çekin ve yağınızı kontrol edin. Yağ su ile karıştığında grimsi çamur kıvamına gelir ve sabunlanma dediğimiz beyaz köpüksü bir yapı oluşturur. Sabunlanmayı kürbüratör kapağında görebilirsiniz. Motora yağ ilave ettiğiniz kapağı açıp bakın. Beyaz renkli gres kıvamında tortullar görürseniz yağınıza su karışmış demektir. Bu uzun kilometreler yapmış motorlarda havadaki nem ve yanma ile oluşan buhardanda bir miktar kaynaklanabilir.

2. Motor su eksiltir. Radyatörde ve hortumlarda kaçak olmadığı halde.

3. İlk çalıştırma zorlaşabilir. Bu motor suyunun silindirlere dolmasındandır.

4. Araç çekişi düşer. İlk çalıştırmada egzosttan su atabilir.

5. Su haznesinin kapağını açıp gaza yüklendiğinizde su haznesinden hava kabarcıkları gelebilir. Su taşmaya meyledebilir.

6. Yanmış conta hararete neden olur. Motor devri arttıkça hararet artar.

Yanmış bir contada yanık bölge giderek büyüyecek ve sorun giderek artacaktır. Yağınız su ile karışıp bozulacağı için motor aşınmaları hızla artacaktır. Bu nedenle contası yanmış bir aracı en kısa sürede servise çekin. Bu halde kullanmak motorunuzun yatak sarmasına, kompresyon kaçakları vermesine neden olabilir.

Silindir Kapak Contası Değişimi :

Silindir kapak contanız yandı ise mutlaka değiştirilmelidir. Şimdi conta değişirken dikkat edilmesi gerek hususlara ve işlem sırasına değinelim.

1. Motor üst bloğu sökülür. Tabi bunu yapmak için amme ve egzost manifoltları ,hava giriş hortumları ,su hortumları sökülmelidir. Motor suyu ve yağı boşaltılmalıdır.

2. Motor üst bloğunda çatlak olabilir ,üst blok seğim vermiş olabilir ve kurumlanma gözlenebilir. Eğer blokta çatlak varsa bazı durumlarda kaynakla dikiş atılabilir, aksi halde üst kapak değiştirilmelidir. Seğim yada kurumlanma söz konusu ise üst kapak taşlanmaya götürülmelidir. Bir planya yada torna ile talaş kaldırılarak tıraşlanır.

3. Conta yerine yerleştirilirken yağlama kanallarının ve su kanallarının tam oturduğu kontrol edilmelidir. Conta tek yönlüdür. Doğru tarafın üste geldiği kontrol edilmelidir. Aksi halde yağ yada su kanallarını kapayabilir.

4. Conta tek kullanımlıktır. Motor üst bloğu takılıp uygun değerlerde sıkıldıktan sonra tekrar açarsanız hiç kullanmamış olsanız dahi tekrar değiştirilmelidir. Sıkma esnasında ezilen conta tekrar kullanılmaz.

5. Conta takılıp üst blok takılırken tork anahtarı ile üç aşamada katalog sıkma değerine ulaşılmalıdır. Civatalar çapraz sıkılmlıdır. Örneğin katalog sıkma tork değeri 70Nm ise önce 50 Nm ,sonra 60 Nm ve son olarak 70 Nm tork değeri ile saplamalar sıkılmalıdır.

6. Motor bir kaç hafta kullanıldıktan sonra motor üst kapağı saplama ve civataları tekrar ikinci bir sıkmaya tabi tutulmalıdır.

7. Takma işlemi tamamlandığında kürbüratör kapağı takılmadan motor çalıştırılmalı ve yağlama yapıp yapmadığı teyit edilmelidir.

8. Söktüğünüz emme ,egzost manifolt contalarını ve varsa diğer contalarıda değiştirmekte fayda vardır. Zaten genelde set olarak satılırlar.

9. Araca tekrar sübap ayarı yapılmalıdır.

Kolay Gelsin.