" />

Водосчетчик установка примеры работ мастеров по установке водосчетчика. Установка монтаж электрощита.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              

OLTA MALZEMELERİ

 

Önce Balıkçılıkta kullanılan malzemeleri, tanıyalım.

 

1.Misina :

Misina en önemli malzemelerimizdendir. Piyasada 0,15 — 0,20 — 0,25 — 0,30 — 0,35 — 0,40 — 0,45 — 0,50 — 0,55 — 0,60 — 0,65 — 0,70 — 0,75 — 0,80 — 0,85 — 0,90 — 0,95 ve 1,00mm çaplarında misinalar bulunmaktadır. Seçeceğiniz misina tutacağınız balığa göre değişmektedir. Misina çapı arttıkça sağlamlığı artmakta ancak balık tarafından görülme ihtimalide artmaktadır. Orta boy bir balık için en ideal numara 0,35 dir. Tutacağınız balık büyüdükçe misina çapı artar. 0,35 lik bir misina ile rahatlıkla 3kg lık bir balık tutabilirsiniz. Tutacağınız balık dişli balıklardansa çelik telde gerekebilir.

2.Kasnak :

Misinanın dolandığı çarka denir. Olta kullanacaklar için gerekli değildir ancak oltanız yoksa kasnakta işinizi görebilir. Özellikle sazan türü balıkların -yani dip oltası için idealdir.

3.İğne :

İğne seçimi oldukça kritiktir. Tutacağınız balık cinsine göre alacağınız iğneye karar vermeniz gerekmektedir. Temel husus balık hem iğneyi görmemeli hemde yakalandığında iğneden kurtulamamalı ,yada kıramamalı.

4. Fırdöndü :

Fırdöndüler misinanızın karışmasını önlediği gibi misinaya yapılan ekleri kolaylaştıran edevatlardır. Oldukça kullanışlılardır.

5. Kurşun :

Piyasada değişik çeşitleri vardır. Ggezer kurşun, iskandil kurşun, kıstırma kurşun, fırdöndülü kurşun, yaylı kurşun, sıyırtma kurşun, armut kurşun gibi. 150-200 gr civarında kurşunlar kamışlı oltalarda uzağa atmak için yaygın olarak kullanılır, aynı yöntem kasnaklı oltalarda da kullanılır. Daha ufak kurşunlar ise 5 gr 10gr lar en çok mantarlı oltalarda ek ağırlık olarak kullanılır. Kurşunun vazifesi hem oltayı uzağa atabilmeyi sağlamak hemde iğnenin batmasını sağlamaktır.

6. Mantarlar- Şamandıra :

Özellikle kıyıdan avlanan balıkçılar için idealdir. Mizina şamandıraya bağlıdır ve iğneye balık takıldığında şamandıra suya batıp çıkmaya başlar. Şamandıralar balığı yorduğu gibi ,iğnenin istediğimiz derinlikte kalmasınada yardımcı olurlar.

7. Yapay yemler :

Yapay yemler bazı balık türleri için oldukça pratiktir. Olta sürekli olarak at-çek dediğimiz yöntemler devamlı atılarak çekilir. Yapay yem bu sırada bir balığın yüzüşünü taklit eder ve yapay yemi küçük bir balık sanan balık oltamıza gelmiş olur. Yapay yemlere her balık gelmez. Sazan ,yayın ,alabalık gibi dipte avlanan balıklar için dip atmanız gerekir. Ancak turna ,levrek gibi balıklar yapay yemle avlanırlar.

8.Kepçe :

Balıkçılıkta en büyük sorunlardan biride oltaya gelmiş balığın tutulmasıdır. Bu esnada pek çok balık oltadan kurtulabilmektedir. Kepçeler bu nedenle çok işinize yarayacaktır.

 

ŞİMDİ OLTAMIZI SEÇELİM :

Olta seçerken avlanacağınız yer önemlidir. Eğer akıntılı bir bölgede avlanacaksanız sert ,durgun suda avlanacaksanız yumuşak bir olta tercih edin. Bu şekilde balığın oltaya geldiğini daha rahat hissedersiniz. Ayrıca olta boyuda bir diğer önemli husustur. Turna gibi sürekli at -çek yapmanız gereken türler yakalayacaksanız 1,5 metrelik hafif bir olta sizi çok rahatlatacaktır. Büyük oltalar böyle bir avda sizi fazlasıyla yorar. At çek yapmayacaksanız ve kıyıda oltanın takılabileceği çok şey varsa bu sefer oltanızın boyunu 3 metreye doğru uzatın. Yani daha uzun bir olta alın. Hafif ve sağlam oltalar tercih edin. Yeni başlıyorsanız ortalama bir olta işinizi görecektir.