Подбор ретро автомобилей как выбрать ретро автомобиль.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evinizde Organik Besleyici ve Ucuz Gübre Üretin....

 

Bir evin mutfak artıkları ile küçük bir bahçeyi neredeyse hiç gübre masrafı yapmadan idare edebilirsiniz. Hemde organik yöntemlerle. Pek çok bitkinin en sevdikleri toprak humuslu topraklardır. Bitki humuslu topraktan besinleri daha rahat alır ,köklerini daha hızlı geliştirir. Humuslu toprak yaprak ve çeşitli bitki ve hayvan artığının zamanla çürüyerek toprağa karışmasıyla oluşur.

 

Toprağın içerisindeki çeşitli bakteriler yaprakları ,odunları ,hayvansal atıkları çürütüp işleyerek azot gibi temel bileşenlere ayrıştırır ve bitkinin kullanabileceği şekile getirir. Bu bakteriler olmadan bir bitkinin gelişme şansı hiç yoktur. İstediğiniz kadar organik gübre verin ,bakterilerin elinden geçmeden çoğu bitkinin kullanabileceği forma gelmeyecektir. İşte bizim yapacağımız işte doğadaki bu çevrimi taklit ederek hızlandırmaktan ibaret. Bu sayede hızlı bir şekilde kaliteli ,ucuz ,zengin ve organik gübre yapabileceğiz.

 

İlk başta ihtiyacımıza göre büyük bir çöp kovası (kapaklı olmalı) yada varil edineceğiz. Varilin tabanına yukarıda bahsettiğimiz bakterileri taşımak için yeşilliği otu bol bir yerden otuyla bitkisiyle birlikte bir miktar toprak serpeceğiz. Bu toprağın nemli olmasında fayda var. Ayrıca birkaç otuda kökünden söküp kovanın içerisine atabilirsiniz. Pek çok bakteriyi bu şekilde varile -bidona taşımış olursunuz.

 

Bu aşamadan sonra yapacağımız şey artık çay ,yumurta kabuğu ,sebze atıkları -kabukları (patates hariç) gibi atıkları bu bidona biriktirmek ve burada çürütmek olacak. Kapalı bir kap bu nedenle önemlidir. Kokuyu önler. Mesela muz kabuğu son derece yüksek oranlarda potasyum ve fosfor içerir.

Dikkat etmeniz gereken hususları kabaca şöyle özetleyebiliriz.

 

1. Patates gibi çimlenebilecek bitkileri ve kabuklarını atmayın.

 

2. Turunç giller (potakal ,mandalina limon vs.) kabuğu atmayın. Bünyelerinde ispirto benzeri bileşenler barındırır.

 

3.Yumurta kabukları zengin besin kaynaklarıdır. Özellikle kalsiyum bakımından zengindirler. Ayrıca toprağı kireçlenmeye karşı korur. Mümkün mertebe yumurta kabuklarını parçalayarak atın. Muz kabukları ,çay çöpleri ve yumurta kabukları kompostunuz için vazgeçilmezdir.

 

4. Kompostunuza zaman zaman çok fazla olmamak kaydıyla toprak ilave edin. Humik asitte ilave ederseniz çürüme işlemi daha hızlı olacaktır. Sitemizde humik asitle ilgili bilgiler vardır. Okumanızı öneririz.

 

5. Kompostunuza yaprak atıklarını ,çam iğneleri ve kozalaklarınıda atabilirsiniz.

 

6. Kompostunuzun nemli kalmasını sağlayın.

 

7. Böceklenmeden ve sineklerden çekiniyorsanız organik sinek ilaçlarından kullanabilirsiniz. Büyük mağazalarda organik böcek ilaçlarını bulabilirsiniz.

 

8. Kompostunuza yağlı ve hayvansal atıkları karıştırmayın.

 

9. Kokudan çekiniyorsanız kompost kabınızı küçük tutabilirsiniz. Ağzının kapalı olmasıda önemli bir husustur. Ancak yinede zaman zaman havalandırmanızda fayda var.

 

Bir yılın sonunda mutfak artıklarınız zengin içerikli organik bir gübreye dönüşecektir. Gönül rahatlığı ile bahçenizde kullanabilirsiniz.

 

Kolay gelsin.