PVC Kaynak Makinesi ile PVC Boru Döşemek :

Evlerimizde kalorifer ve su tesisatımız genellikle PVC borulardan oluşmaktadır. Gerek uzun ömrü ,gerek tamir tadilat kolaylığı gerek ekonomikliği gerekse estetiği yönünden PVC boruların eski tip demir borulara karşı tartışmasız üstünlüğü vardır. Bu yazımızda PVC boruların kaynak ile birleştirilmesini ele alacağız.

PVC boruların montajı son derece kolay ve ucuzdur.

PVC Kaynak makinalarıyla pek çok çeşit plastik boruyu kaynatabilirsiniz. Soldaki resimde klasik bir PVC kaynak takımı görülmektedir. PVC kaynak makineleri ucuzdur.

Soldaki resimde silindirik parçalar kaynak paftalarıdır.Pafta boruyu eritmede kullanılır. 20 Lik ,25 Lik gibi çeşitli ölçülerde imal edilir. Tesisatta kullanacağınız boru çapına uygun paftalar seçmelisiniz.

PVC kaynağının mantığı çok basittir. Birleştirilecek iki boru paftaya sağlı sollu takılır ,paftada makineye ,makine paftaları ısıtarak boruyu eritir. Paftanın bir ucuna takılan boruyu pafta dıştan ısıtarak sarar ve daraltır, diğer ucuna takılan boruyu ise pafta içten ısıtarak genişletir ve eritir.

30 saniye beklemek genellikle PVC nin ergimesi için yeterlidir. Ancak kullanacağınız makinenin gücüne göre zaman dilimi değişebilir. Bu nedenle makinenizin katoloğunu okumanızda fayda var.

Borumuza uygun çapta paftayı makinemize taktık ,birleştireceğimiz iki boruyuda paftalara sağlı sollu sıkıştırarak iyice yerleştirdik ve makinemizi çalıştırarak yaklaşık 30 sn bekledik.

Şimdi yapmamız gereken boruları çekerek çıkarıp hızla vakit kaybetmeden biri diğerinin içine iyice geçirmek ve bu şekilde soğuyana kadar yaklaşık 30-40 sn beklemek. Boruları paftadan ayırdıktan sonra boru soğumaya başlayacağından fazla beklemeden montajı yapmalısınız ve boru sertleşene kadarda sabit tutmalısınız.

İşte bu kadar kolay. Bir kaç boru kaynattıktan sonra eliniz alışacaktır.

Dikkat etmeniz gereken husus kaynatacağınız borularda su yağ is gibi yabancı maddelerin olmamasıdır. Özellikle ıslaklık borunun kaynamasını engeller.

Eğer yüksek basınçlı su borusu yada çapı 60 mm den büyük basınçlı boru birleştirmeniz gerekiyorsa füzyon kaynağı kullanmanız önerilir. Basınç düşükse püşvit yada kayar manşonlarda işinizi görecektir.

Kolay gelsin.